Oorsprong van de badjas
Je staat er wellicht niet direct bij stil, maar ook de badjas kent zo zijn eigen geschiedenis. Laten we vooral niet de duster (ook bekend als peignoir of ochtendjas) verwarren met een badjas. De badjas bestaat uit katoen, wat vocht absorbeert. De peignoir daarentegen is eerder van oudsher een fluwelen of kamerjas (en kan tegenwoordig ook uit fleece bestaan), en niet bestemd of bedoeld om vocht te absorberen.
Eerste vermelding rond het jaar 1000
Duitsland, maar ook Slavische landen als Hongarije en Roemenië kennen een eeuwenlange historie als het gaat om kuuroorden, thermaalbaden en badhuizen (in Turkije beter bekend als Hammam). Thermaalbaden (vaak onderdeel van een kuuroord, waar ook massages plaatsvinden bijvoorbeeld) komen vooral voor daar waar natuurlijke bronnen aanwezig zijn -anders mag het zich geen thermaalbad noemen. Duitse plaatsen waar thermaalbaden aanwezig zijn, mogen de term 'bad' gebruiken voor de plaatsnaam, zoals bijvoorbeeld in het geval van"Bad Bentheim" of "Bad Bertrich", beiden plaatsen bezitten een thermaalbad. Het is echter geen verplichting; want ook Aken bezit een thermaalbad, maar duidt zichzelf niet aan als 'Bad Aachen'.
Hoe verhouden badjassen zich tot deze eeuwenoude instituten en historie? Al voor het jaar 1000 werden badjassen omschreven in oude teksten. Men droeg een badjas -wat destijds 'badhemd' werd genoemd- bij zich wanneer zij naar het badhuis gingen. Thuis was er immers geen bad, dus was men noodgedwongen om te 'badderen' tussen grotere groepen mensen. Was je klaar, dan verhulde je jezelf in een katoenen badhemd - de voorloper van de huidige katoenen badjas. Nu was men destijds niet zo van de hygiëne, dus het bezoek aan het badhuis was iets wat slechts af en toe plaatsvond. Liever maskeerde men vieze luchtjes met geurende oliën bijvoorbeeld (alleen aan de rijken voorbehouden, het gewone volk kon zich natuurlijk helemaal geen oliën veroorloven). De badhuis cultuur is echt een cultuur die toebehoort aan delen van Duitsland en Slavische landen. Soms gaat het samen met de Scandinavische cultuur van sauna's, stoombaden en houten hottubs.
Vanaf de twintigste eeuw
Badjassen hebben in de twintigste eeuw de huidige vorm gekregen zoals wij deze vandaag de dag kennen; destijds werden badjassen vaak vervaardigd van Egyptisch katoen, wat bekend staat om zijn zachtheid, veerkracht en sterkte. Egyptisch katoen is van een superieure kwaliteit en geniet een wereldwijd aanzien.
Badjassen (en ochtendjassen als peignoirs) waren in aanloop eigenlijk alleen voor de gegoede burgerij (de bourgeoisie) en adelen te veroorloven; de badjas was een luxe item. Pas later, eind jaren '50 en begin jaren '60 werd deze tendens verschoven naar het brede publiek.
Tegenwoordig bestaan badjassen in allerhande modellen, kleuren en soorten. Op onze webshop vind je bijvoorbeeld badjassen met capuchon en zonder, omslagjassen en badjassen met rits, trendy badjassen of juist meer klassieke badjassen... je kan het zo gek niet verzinnen.
Wil je ons beter leren kennen? Lees hier meer over
.