Badjas op vakantie: Naar een Finse sauna

Badjas op vakantie: Naar een Finse sauna

De zomer is nu echt begonnen en de meeste mensen zijn zich waarschijnlijk al (mentaal) aan het voorbereiden op hun vakantie. Lekker met je partner weg, of met de hele familie, naar de camping of een all-inclusive resort? Er zijn zo veel verschillende dingen te doen! Daarom heb ik deze zomer een miniserie “badjas op vakantie”. Vandaag schrijf ik over badjas op vakantie: Naar een Finse sauna.

Waarom Finland?

Wie denkt aan typische vakantiebestemmingen voor Nederlanders, zal waarschijnlijk als eerste aan Frankrijk, Spanje, Italië of Duitsland denken. Toch wilde ik deze serie over badjassen op vakantie graag beginnen met Finland. Waarom? Omdat Finland de geboorteplaats van de sauna is. Een groot deel van onze wellness-dagen hebben we dus aan Finland te danken en ook vandaag de dag heeft Finland nog een grote saunacultuur.

Ik heb weleens gelezen dat er in Finland meer sauna’s dan auto’s zijn. Bijna ieder huis heeft een eigen sauna. Snap ik ook wel, want het kan daar behoorlijk koud worden. Het noorden van Finland ligt binnen de poolcirkel! Is dat een chille plek voor een zomervakantie? Nou, chill is het zeker, haha. Maar in de zomer kan het in het zuiden van Finland ook heerlijk warm worden en anders duik je gewoon lekker de sauna in.

Iedereen gaat naar de sauna

Ik moet altijd een beetje lachen als ik verhalen van Amerikanen lees, die helemaal in de war zijn dat het in Europa normaal is om naakt te zijn in de sauna. In de VS is het blijkbaar elke dag badkledingdag, haha. Maar in Nederland zijn wij nog lang niet zo veel gewend als in Finland. Daar nodigen zelfs zakelijke contacten elkaar uit om te genieten van de sauna. Nu vind ik het niet erg om met vreemden in de spa te zijn, maar ik weet niet of ik dat met zakenrelaties zou willen doen…

Er zijn een heleboel verschillende soorten sauna’s, maar hier hebben we het natuurlijk over de Finse sauna. Dit is een houten sauna die warm gehouden wordt door een houtvuur waarop stenen verwarmd worden. Deze sauna’s kunnen wel 100 graden worden. Zeker als er water op de stenen gegooid wordt, waardoor er stoom ontstaat, merk je die temperatuur echt wel. Het is dan ook belangrijk om niet te lang binnen te blijven en tussendoor regelmatig af te koelen.

De perfecte badjassen voor een saunavakantie
  1. Badjas met borduring - katoen -  4 kleuren
    Cadeau TIP!
    Badjas met borduring - katoen - 4 kleuren
    Normale prijs € 57,50 Speciale prijs € 47,50
  2. Badjas velours katoen - 4 kleuren
    nieuw
    Badjas velours katoen - 4 kleuren
    Normale prijs € 49,95 Speciale prijs € 39,95
  3. Katoenen kinderbadjas mousseline – capuchon – 6 kleuren
    Katoenen kinderbadjas mousseline – capuchon – 6 kleuren
    € 24,50
  4. Sauna wafelbadjas dames - zeester
    Sauna wafelbadjas dames - zeester
    € 69,99
  5. Sauna kimono met naam borduren – 9 kleuren
    Sauna kimono met naam borduren – 9 kleuren
    € 55,50
  6. Badstof badjas met capuchon  - 9 kleuren
    Badstof badjas met capuchon - 9 kleuren
    Normale prijs € 47,95 Speciale prijs € 39,95

6 producten(en)

Afkoelen in Finland

Nu had ik het er al over dat Finland gedeeltelijk boven de poolcirkel ligt en als ik het heb over afkoelen, dan bedoel ik ook niet alleen een dompelbad of koude douche. Sure, die heb je ook, maar de traditionele manier is om in de zee te springen, in een gat in het ijs (Finland heeft enorm veel meren!) of in vers gevallen sneeuw. Eerlijk, dat laatste zou ik echt een keer willen proberen! Ik heb het idee dat zulke verse sneeuw heerlijk aanvoelt, zeker als je net uit zo’n warme ruimte komt.

Oh in de zomer is er trouwens nog een gebruik – niet voor het afkoelen, maar juist voor het intenser maken van de sauna-ervaring: de vihta. Dit is een bundel van takken (berk of eik bijvoorbeeld) waarmee je jezelf zacht kunt slaan. Ja, echt. Dit bevordert de bloedsomloop en geeft een prettige geur. Ik weet niet, ik vond de verse sneeuw leuker klinken, maar wie weet is dit juist wel heel prettig.

Badjas mee naar Finland

Hoewel het in Finland en Scandinavië misschien nog wel meer een gebruik is om naakt te zijn in de sauna dan dat het hier is, is het toch handig om een badjas mee te nemen. Als je naar een hotel met sauna of een wellness centrum gaat, kun je je badjas aantrekken als je eventjes niet aan het zweten of zwemmen bent. Blijf je gewoon lekker in je appartement of hotelkamer waar je je eigen sauna hebt, dan kun je je badjas daarna aantrekken om nog na te genieten van de ontspanning.

Mijn advies voor een saunabadjas is eigenlijk altijd hetzelfde: zorg ervoor dat je een badjas kiest die goed is in water absorberen. Een badjas van katoen is altijd een goede keuze. Katoen neemt veel water op en werkt als een handdoek, zeker badstofkatoen. Daarmee kun je het water van de douche, het met ijs bedekte meer of de poedersneeuw goed van je af krijgen (al lijkt het me dat je sowieso aan het einde van je wellness moment een douche neemt, haha).

Mooie saunabadjassen van Badjasparadijs

Bij Badjasparadijs hebben we een heleboel verschillende saunabadjassen in huis. Wij vinden het belangrijk om iedereen een ontspannen moment te kunnen bieden, dus we verkopen katoenen badjassen met rustige kleuren in alle maten: van kindermaten tot maat 10XL. Of je nu heel petite bent, of juist wat voller, bij ons kun je de perfecte saunabadjas vinden.

Ik zeg expres rustige kleuren, trouwens, want dat past toch wat beter bij de sauna-omgeving dan hele felle, opvallende kleuren, haha. Natuurlijk, een vuurrode katoenen badjas werkt net zo goed als saunabadjas, als een lichtblauwe of beige badjas van dezelfde stof, maar als het gaat om een momentje rust pakken, denk ik toch dat aardse kleuren geschikter zijn. Ook daarin heb je bij ons gelukkig genoeg keuze. We hebben badjassen in verschillende kleuren grijs, blauw, bruin en natuurlijk traditioneel wit. De perfecte saunabadjas kun je sowieso in onze webshop vinden.

Groetjes en fijne vakantie!

SAS