Een badjas van katoen wassen

Een badjas van katoen wassen

Heb je een nieuwe badjas van katoen gekocht, of zit je erover te denken om er een te kopen? Dan is het handig om te weten hoe je een badjas van katoen moet wassen. Om alles op een rijtje te zetten hebben we deze blog voor je.

Wasvoorschriften lezen

Als je precies wilt weten wat er aangeraden wordt om met jouw badjas te doen, dan kun je natuurlijk het beste gewoon de wasvoorschriften van je badjas lezen. Deze staan op het labeltje bij de kraag van de badjas, of bij je zij. De twee symbooltjes die het belangrijkste zijn om op te letten als je je badjas in de wasmachine wilt gooien, zijn het symbooltje dat op een teil met water lijkt, en het rondje in een vierkantje.

De teil met water geeft aan of je badjas in de wasmachine mag en zo ja, hoe warm. Meestal staat de maximale temperatuur waarop het kledingstuk gewassen mag worden erin. Badjassen was je het beste op 30 of 40 graden. Het vierkantje met het rondje laat zien of je kledingstuk in de droger mag. Hier staan vaak 1, 2 of 3 puntjes in. Hoe meer puntjes, hoe warmer je badjas gedroogd mag worden.

Mocht je je afvragen hoe vaak je een badjas moet wassen: dat hangt ervan af hoe vaak je hem draagt. Na een dagje sauna of zwembad zou ik hem wel in de wasmachine gooien. Draag je hem alleen na het douchen of in de ochtend even? Dan kun je er best een week of twee mee doen voor hij aan een wasbeurt toe is.

Mooie katoenen badjassen voor iedereen!
  1. Luxe badjas katoen - saunabadjas - Coreplush®  - lichtroze
    Premium kwaliteit
    Luxe badjas katoen - saunabadjas - Coreplush® - lichtroze
    € 55,00
  2. Luxe badjas katoen - saunabadjas - Coreplush® - bordeauxrood
    Premium kwaliteit
    Luxe badjas katoen - saunabadjas - Coreplush® - bordeauxrood
    € 55,00
  3. Heren kimono marine Cawo – velours katoen
    Heren kimono marine Cawo – velours katoen
    € 139,90
  4. Cawo herenbadjas met capuchon - katoenen badjas - groen
    Cawo herenbadjas met capuchon - katoenen badjas - groen
    € 129,90
  5. Cawo dames kimono met strepen – luxe katoen
    Cawo dames kimono met strepen – luxe katoen
    € 139,90
  6. D-Robe badjas met capuchon - groen (witte bedrukking)
    D-Robe badjas met capuchon - groen (witte bedrukking)
    Normale prijs € 149,95 Speciale prijs € 99,90

6 producten(en)

Katoen goed absorberend houden

Als je een badjas van katoen hebt, dan is een groot voordeel dat hij veel water op kan nemen. Een katoenen badjas is ideaal om te gebruiken na het douchen, bij het zwembad of om mee te nemen naar de sauna. De manier waarop je je badjas wast en hoe vaak je dat doet heeft invloed op hoe goed de badjas water absorbeert. Een nieuwe badjas is nog niet op zijn toppunt wat dat betreft. Na gemiddeld 5 wasbeurten neemt het katoen het meeste water op.

Om je katoenen badjas zo goed mogelijk absorberend te houden, is het ook handig om hem zonder wasverzachter te wassen. Natuurlijk is het fijn om een badjas te hebben die extra zacht aanvoelt, maar na een wasbeurt met wasverzachter kan het zijn dat hij minder water opneemt. Ook is de kans groter dat er zeepresten in de badjas achterblijven.

Wel of niet in de droger?

Over het algemeen is het beter om kleding in de open lucht te laten drogen. Hierdoor is er minder slijtage dan in een ronddraaiende droogtrommel. Ook is het natuurlijk beter voor het milieu om kleding aan de waslijn te hangen. Die gebruikt geen elektriciteit. Een voordeel heeft een droger dan wel weer: je badjas voelt zachter aan als hij met een droger gedroogd is. De haartjes staan dan wat meer omhoog en zitten minder tegen elkaar aan.

Of je je badjas nu wel of niet in de droger doet, zorg er in ieder geval voor dat hij niet te lang in de wasmachine blijft zitten nadat die klaar is. Ik denk dat bijna iedereen weleens een wasmachine heeft geopend die hij of zij vergeten was en dat ruikt nooit fris. Zeker met een groot en waterabsorberend kledingstuk als een badjas is het dus belangrijk om hem snel uit de wasmachine te halen en te laten drogen.

Kun je een badjas strijken?

In principe kan katoen goed tegen warmte en kun je een katoenen badjas dus best strijken. Bij een badjas van badstof of velourskatoen zou ik dat echter sterk afraden. De stof is soepel en zwaar genoeg om een gestreken vorm niet lang vast te houden. Het lijkt me zonde om de zachte haartjes van een badjas glad te strijken.

Wafelstof is wat stijver dan badstof en is misschien logischer om te strijken. Ook daarbij lijkt het me echter niet nodig. Uiteindelijk draag je een badjas toch voor je eigen comfort en op plaatsen en momenten waar niemand je gaat aanspreken op een kreukel in je kleding. Mijn advies wat strijken betreft is dus: bespaar jezelf de moeite.

Groetjes!

SAS