Geschiedenis van de badjas, deel 1
Meestal schrijf ik op deze blog over grappige badjasmomenten die ik meemaak, of hoor van anderen, of over nieuwe badjassen waar ik enthousiast over ben. Het leek me deze keer leuk om een wat informatiever verhaal te houden en te vertellen over de geschiedenis van de badjas – en die geschiedenis begint in Japan!
Badjas of kimono?
Wie wat onderzoek heft gedaan naar badjaskragen, weet dat een van de opties de ‘kimono-badjas’ is: een badjas zonder kraag. Badjassen hebben veel van kimono’s weg en het zal je dan ook niet zo verbazen dat ze er uiteindelijk op gebaseerd zijn. De kimono is een lange japon met wijde mouwen en een breed ceintuur. Waar de badjas een kledingstuk is dat mensen meestal thuis dragen en waarbij comfort het belangrijkste aspect is, werd en wordt de kimono gezien als zeer formele kleding die mensen naar belangrijke gelegenheden zoals bruiloften dragen.
De kimono bestaat al heel lang. Zo tussen het jaar 300 en 550 is het ontwerp van de kimono ontstaan in Japan, geïnspireerd op Chinese mode uit die tijd. In de eeuwen hierna werd de kimono steeds populairder en begon het ontwerp ervan steeds meer te lijken op de kimono die we nu nog steeds kennen. Voor de 14e eeuw werd een kimono meestal gedragen samen met andere kleding, zoals een schort of een bepaald soort broek die ‘hakama’ werd genoemd. Vanaf de 14e eeuw droeg men de kimono steeds vaker zonder extra kleding, met een mooi, versierd ceintuur.
Dragen mensen tegenwoordig nog kimono’s?
Moderne Japanse mensen dragen natuurlijk niet meer dagelijks een kimono. Op feesten, festivals en officiële gelegenheden worden ze nog wel gedragen en zijn er zelfs een heleboel regels over het soort kimono dat iedereen moet dragen. Zo kan de lengte van de mouwen verschillen, of het soort knoop dat je in de ceintuur maakt. De Japanse cultuur kent veel tradities en houdt die graag in leven. Er bestaan dan ook cursussen waarin mensen (vooral jonge meiden) kunnen leren hoe je een traditionele kimono moet maken, aantrekken en dragen. Zo veel liefde voor een kledingstuk!
De kimono is trouwens niet alleen populair in Japan. Er zijn een heleboel mensen in westerse landen die gek zijn op de Japanse cultuur, of die gewoon houden van kimono’s als kledingstuk. Vaak worden die natuurlijk niet gedragen volgens alle tradities. Kimono’s die in westerse landen worden verkocht zijn vaak korter en gemaakt van een dunne stof. Ze worden gebruikt als ochtendjas of omslagjas. Niet helemaal hetzelfde als een badjas, maar toch lijkt het wel wat op elkaar.
Zo is de geschiedenis van de badjas dus begonnen: met een formeel kledingstuk uit Japan. Mensen kijken mij altijd een beetje gek aan als ik enthousiast doe over mijn badjassen, maar eigenlijk is dat dus gewoon heel historisch verantwoord! In deel 2 gaan we kijken hoe de kimono vanuit Japan naar Europa en naar Nederland is gekomen. Ik vraag me af hoe hij is veranderd van het meest formele naar het minst formele kledingstuk in iemands garderobe!
Groetjes!
SAS