Hoe stop je met uitstellen?

Uitstelgedrag, ik denk dat bijna iedereen zich er wel eens schuldig aan maakt. Je hebt ergens geen zin in, weet niet zo goed hoe je moet beginnen of verder moet, je hebt gewoon even niet genoeg energie of je ziet constant andere dingen die belangrijker zijn. Vandaag een paar tips over hoe je stopt met uitstellen.
Waarom stel je uit?
Uitstelgedrag kan veel oorzaken hebben. Volgens mij schuift iedereen weleens iets voor zich uit waar ie geen zin in heeft. De afwas moet gedaan worden, maar dat kan later op de dag ook nog wel, toch? Je moet sowieso nog lunchen en dan wordt er weer een bord vies. Zonde van de moeite! Soms ben je ook gewoon even het overzicht kwijt. Je wilt best beginnen met die opdracht van je werk of opleiding, maar hoe? Misschien dat het morgen opeens wel lukt…
Ik schrijf op mijn badjassenblog de laatste tijd wel vaker tekstjes die meer met self care te maken hebben en ik denk dat uitstelgedrag daar ook zeker bij hoort. Aan de ene kant zorgt het afwerken van je to-do lijstje echt voor een goed gevoel. Aan de andere kant is het ook belangrijk om niet te veel van jezelf te vragen. Soms stellen mensen dingen ook uit die ze simpelweg niet kunnen, of waar ze echt geen tijd voor hebben op de dag.
2-minute-rule
Ik heb het idee dat ik deze al wel eerder heb genoemd in een blog, maar het blijft een goede om mezelf af en toe aan te herinneren: de twee-minuten-regel. Die houdt in dat alle taken die korter dan 2 minuten duren nu meteen uitgevoerd kunnen worden. Even geld overmaken, een vriend vertellen dat je wel of niet langskomt, spullen van je bureau terug in de kast leggen: dat gaat zo snel dat het weinig zin heeft om die dingen uit te stellen.
De dingen die langer dan 2 minuten duren, kun je inplannen. Een halfuurtje afwassen, een uurtje artikelen lezen voor je studie of een presentatie voor je werk voorbereiden. Het enige wat je dan nog moet doen, is je ook daadwerkelijk aan die planning houden. Dat gaat gelukkig wel een stuk makkelijker als je al die kleine taakjes niet meer aan je hoofd hebt!
Maak een realistische planning
Oké, ik ga ervan uit dat de mensen die regelmatig uitstellen al lang een keer gehoord hebben dat ze beter moeten plannen. Dat hebben ze vast ook al regelmatig geprobeerd. Toch is het wel iets belangrijks om te doen. Nog belangrijker: zorg dat je planning realistisch is. Je kunt niet elke seconde van de dag nuttig bezig zijn. Pauzes zijn belangrijk!
Hoe lang je wel nuttig bezig kunt zijn op een dag, dat verschilt heel erg per persoon. Sommige mensen kunnen na een korte pauze weer een uur of twee door. Anderen raken juist snel hun focus kwijt en kunnen beter in korte periodes werken. Ook niet iedereen heeft evenveel energie op een dag. Houdt bij het maken van een planning dus niet alleen rekening met de tijd die je hebt, maar ook met je focus en energie.
Vraag om hulp
Een van de redenen dat ik soms dingen uitstel, is als ik gewoon niet zo goed weet waar ik moet beginnen, of als ik te veel te doen heb op hetzelfde moment. Het is dan beter om hulp te vragen, dan om alles maar gewoon voor je uit te schuiven. Loop je vast met je werk? Er is vast wel een collega die weet hoe je verder kunt. Onduidelijke opdrachten gekregen van een docent of leidinggevende? Een mailtje lost dat vaak op!
Als je te veel hooi op je vork hebt genomen is het ook geen schande om iemand om hulp te vragen. Het voelt misschien al snel alsof je anderen opzadelt met jouw problemen, maar veel mensen vinden het helemaal niet erg om te helpen – zeker niet als je ze achteraf vriendelijk bedankt!
Zoek taken die bij elkaar passen
Een manier om het wat makkelijker te maken je to-do-list af te werken, is door taken te zoeken die bij elkaar passen. Je kunt natuurlijk best eerst een belangrijke mail schrijven, dan de afwas doen, dan een artikel lezen en daarna de wc schoonmaken, maar het kost vaak veel minder energie om bijvoorbeeld eerst al het schoonmaken te doen en daarna al je werk.
Een bijkomend voordeel is ook dat zo’n blok van taakjes afsluiten echt een goed gevoel geeft. Het idee dat je klaar bent met het huis schoonmaken, of klaar bent met je werk of wat dan ook, dat is veel krachtiger dan “ik heb een mail geschreven en mijn afwas gedaan”, toch?
Doe rustig aan met jezelf
Dit is een blog over
en ik vind het zelf ook altijd belangrijk dat mensen genoeg ontspannen. Natuurlijk is het goed om af en toe hard aan het werk te zijn, maar het is ook belangrijk om lief voor jezelf te zijn.Gun jezelf daarom soms ook een luie ochtend in je
. Gun het jezelf om de avond een keer vrij te nemen en in je op de bank te hangen. Mensen hebben te vaak het idee dat ze de hele dag door productief moeten zijn, maar juist even echt ontspannen is belangrijk voor je hersenen. Je geeft ze even rust, waardoor ze de volgende dag weer aan de slag kunnen!Groetjes!
SAS