Routine oppakken na de kerst
De periode rond kerst en oud en nieuw is altijd een beetje rommelig vergeleken met een normale werkweek – ik ben vast niet de enige die daar last van heeft. Familie bezoeken of over de vloer krijgen, meer eten dan normaal, meer drinken, later opblijven tijdens oud en nieuw, lekker uitslapen op vrije dagen… Daarom een blog over routine oppakken na de kerst.
Is dit waarom goede voornemens bestaan?
Goede voornemens zijn een prima plek om te starten als je je routine weer op wilt pakken of als je daar juist mee wilt beginnen. Ik kom op internet weleens tips tegen voor het maken van goede voornemens die echt werken. Het belangrijkste is dat je ze haalbaar en duidelijk maakt. Je goede voornemens SMART formuleren, om het maar even met buzzwords te beschrijven, haha. Het klinkt een beetje suf, maar het maakt het wel gemakkelijker om ook echt naar je voornemens toe te werken!
Om maar even een voorbeeld te geven dat te maken heeft met routine: stel dat je als voornemen hebt om ‘beter te slapen’ of ‘langer te slapen’, wat betekent dat dan? Ga je eerder naar bed? Sta je later op? Ga je white noise aanzetten? Ga je eerder je telefoon wegleggen? Het is veel handiger om het duidelijk te formuleren, bijvoorbeeld: in het nieuwe jaar ga ik elke avond om 11 uur naar bed en sta ik om half 8 op. Dat is veel gemakkelijker om je aan te houden dan gewoon ‘ik ga beter slapen’.
Ga na wat je nodig hebt
Het is heel fijn en vaak handig om routine in je dagen te hebben, maar niet elke vorm van routine is goed. De kerstvakantie is een prima moment om even te resetten en te bedenken wat je nu echt nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld proberen iets negatiefs uit je routine te halen (elke avond nog tot half 1 TikTok filmpjes kijken terwijl je eigenlijk wilt slapen), of juist iets positiefs toe te voegen (een paar minuten mediteren voor het ontbijt zodat je niet gestrest naar je werk gaat).
Ook is het goed om te kijken of de dingen die positief lijken dat wel echt zijn. Ik ken een hoop mensen die bijvoorbeeld heel hard werken om hun werk op tijd af te hebben of om de opdrachten voor hun studie te maken. Dat is natuurlijk geweldig, maar ze zijn vaak heel gespannen of komen niet meer aan leuke dingen toe. Andersom kan het ook zijn dat je juist te veel tijd voor leuke dingen neemt en daardoor je werk of studie uitstelt. Een balans is belangrijk! Zorg dat je tijd voor productiviteit en ontspanning in je routine hebt.
Hoe houd ik me aan een routine?
Natuurlijk is het verzinnen van een nieuwe routine vaak gemakkelijker dan je er ook echt aan houden. Het lastige van routine is dat hij altijd een beetje in moet slijten. De eerste dagen of weken zijn het lastigst, omdat je dan dingen moet doen waar je nog niet aan gewend bent. Je kunt een paar hulpmiddelen gebruiken – bijvoorbeeld alarmen zetten op je telefoon om op te staan, te eten, naar bed te gaan, pauze te nemen of wat je ook in je routine wilt verwerken.
Als je minder zin hebt in digitale hulp, of als je goede voornemen juist is om je telefoon wat minder vaak te pakken, dan kun je natuurlijk ook gewoon ouderwets een overzicht maken op papier, of een agenda gebruiken waar je alles in schrijft!
Badjas als onderdeel van je routine
Oeps, ik ben zo bezig met dit gebabbel over routine dat ik bijna vergeet dat dit een badjassenblog is, haha. Geen probleem: badjassen zijn een belangrijk onderdeel van mijn routine! Voor mij is het aantrekken van een
aan het einde van de dag namelijk het teken dat ik klaar ben met mijn verantwoordelijkheden. Goed, als moeder kan ik niet álles naast me neerleggen, maar mijn werktelefoon mag dan uit en mijn mail bekijk ik niet meer. Zo heb ik in ieder geval een momentje voor mezelf en mijn familie in mijn routine zitten!Groetjes!
SAS