Wat is microvezel?

Wat is microvezel?

De meeste van onze badjassen zijn gemaakt van materialen die bijna iedereen wel kent. Katoen is de stof waar handdoeken, ondergoed en T-shirts bijna standaard van gemaakt worden. Fleece is een zachte, warme stof die veel gebruikt wordt voor vesten en dekens. Satijn glanst mooi en wordt gebruikt voor pyjama’s en kimono-jasjes. Maar wat is microvezel?

Absorberende stof

Microvezel is een synthetische stof die, zoals de naam al doet vermoeden, bestaat uit hele kleine vezels, haha. Een hele technische uitleg over hoe het gemaakt wordt zal ik hier niet geven, maar het is een stof die ontzettend goed is in het opnemen van vocht en vuil. Ik denk dat het materiaal het meest bekend is van schoonmaakdoekjes, want daar is microvezel super geschikt voor.

Is dat ook een voordeel voor badjassen? Jazeker! De meeste mensen dragen hun badjas namelijk als ze net gedoucht of gezwommen hebben – thuis, bij het zwembad of in de spa. Dan is het ideaal om een badjas te dragen van een materiaal dat goed is in het absorberen van vocht. Doordat microvezel zo sterk absorberend is (meer nog dan katoen), kan het vaak ook dunner zijn en toch dezelfde hoeveelheid water opnemen.

Badjassen van bamboekatoen en microvezel
  1. Bamboe badjas wit
    sale
    Bamboe badjas wit
    Normale prijs € 89,95 Speciale prijs € 69,95
  2. Bamboe badjas sport
    60% korting
    Bamboe badjas Sport
    Normale prijs € 59,95 Speciale prijs € 25,00

Materialenmix

Microvezel wordt zelden in z’n eentje gebruik als materiaal voor een badjas, maar het is wel een populair materiaal om met katoen te mixen. Op die manier krijg je het beste van beide werelden. Katoen is een natuurlijke stof die niet alleen goed water absorbeert, maar ook vrij snel weer opdroogt doordat de stof goed ademt. Microvezel neemt ook goed water op en is daarnaast lekker zacht, wat de badjas extra comfortabel maakt.

Een badjas die puur van microvezel gemaakt zou zijn, voelt denk ik ook een beetje raar aan. Als je denkt aan van die microvezel stofdoekjes… die worden vrij snel statisch volgens mij. Met katoen erbij zal de stof niet zo snel aan je huid plakken, wat de badjas een stuk comfortabeler maakt, haha. Maar dat is speculatie, want ik heb nog nooit een badjas van 100% microvezel gedragen.

Heeft microvezel nadelen?

Eerlijk gezegd denk ik dat de meeste nadelen van microvezel wel opgelost worden via het gebruik van een materialenmix, zoals ik hierboven al zei over statisch aanvoelen. Eventuele andere nadelen hangen denk ik vooral af van je persoonlijke voorkeuren. Microvezel is heel zacht, maar het voelt wel anders aan dan andere zachte stoffen zoals fleece en badstof. Het is maar net de vraag of je het heel prettig vindt, of juist een beetje raar aan vindt voelen.

Natuurlijk is een materialenmix met katoen en microvezel wel wat anders om aan te raken dan een stofdoekje of handdoek van microvezel. Heb je toch je twijfels, dan kun je ook voor een ander materiaal of andere mix kiezen. Er zijn bijvoorbeeld ook badjassen die een mix met polyester hebben. De zachtheid daarvan lijkt meer op die van fleece of velourskatoen.

Badjassen van microfleece
  1. Badjas kids aqua
    15% korting
    Badjas kids aqua / kinderbadjas met capuchon
    Normale prijs € 34,95 Speciale prijs € 29,95
  2. Aquablauwe badjas met capuchon
    20% korting
    Aquablauwe badjas met capuchon - witte bies
    Normale prijs € 49,95 Speciale prijs € 39,95
  3. Little Cow badjas
    Little Cow badjas / Kinder badjas
    € 29,95

Badjas met microvezel

Ik heb het nu steeds over badjassen van een materialenmix, maar welke badjassen zijn dat precies? We hebben sinds kort een hele collectie nieuwe badjassen van hotelkwaliteit, van ons huismerk Relax Company . Deze badjassen zijn uniseks, dus ze zijn geschikt voor dames en voor heren. Ze hebben allemaal hetzelfde ontwerp, maar zijn te koop in verschillende kleuren.

Deze badjassen zijn namelijk te krijgen in het roze, grijs, wit, mint, zand en donkergrijs met een ruitpatroontje. Ze hebben een sjaalkraag, waardoor er nog wat extra zachte stof om je nek en schouders heen zit. Ik vind dat een sjaalkraag een badjas ook altijd een wat luxueuzer uiterlijk geeft dan bijvoorbeeld een capuchon of kimonokraag.

Lekker opvallen

De kleuren van de badjas hierboven zijn allemaal vrij rustig en ideaal om te dragen naar de sauna. Zoek je juist een badjas die lekker in het oog springt? Ook daar heeft Relax Company een antwoord op. Ze hebben namelijk ook nog een luxe badjas met capuchon , die aan de buitenkant een opvallende kleur heeft en aan de binnenkant wit is. Deze is te koop in het geel, oranje en donkerblauw. Daarbij heeft donkerblauw natuurlijk het grootste contrast met het wit, maar geel en oranje vallen van zichzelf al flink op.

Deze badjassen zijn qua materiaal gemaakt van een net wat andere mix. De hotelbadjas hierboven was van 55% katoen en 45% microvezel. Deze tweekleurige badjas bestaat uit 40% bamboekatoen, 40% microvezel en 20% katoen. Bamboekatoen is nog een stof die ontzettend goed water op kan nemen en ook nog eens van nature temperatuur-regulerend is. In een badjas van bamboekatoen zul je het dus maar zelden te warm of te koud hebben.

Vergelijking met andere stoffen

Is microvezel de beste stof voor een badjas? Het ligt er maar net aan waar je naar op zoek bent. Microvezel is lichter dan katoen en neemt veel water op. Het voelt ook lekker zacht aan, al heeft het wel een specifieke textuur waar niet iedereen van houdt. Vraag je je af of jij wel of niet van die textuur houdt? Microvezeldoekjes zijn altijd handig om te hebben en je kunt zo gelijk testen wat je ervan vindt, haha.

In het algemeen worden materialenmixen gebruikt om de voordelen van alle materialen te krijgen en de nadelen te minimaliseren. In die zin zijn badjassen van een materialenmix dus ‘beter’ dan badjassen van 100% één materiaal. Aan de andere kant: soms is een badjas van puur fleece of puur katoen gewoon precies wat je nodig hebt.

Groetjes!

SAS