Wie verzint de namen van kleuren eigenlijk?
Over veel woorden die we dagelijks gebruiken, denken we eigenlijk nauwelijks na. Als ik iets zwart noem, of blauw of paars, dan is dat gewoon wat het is. Maar wanneer ik zoek naar modekleuren, kom ik namen tegen als “cherry” en “botergeel”. In de bouwmarkt koop je muurverf in kleuren als “samoerai” en “succes”. Wie verzint de namen van kleuren eigenlijk?
De oudste woorden voor kleuren
Het is wel duidelijk dat “boerenkool”, “Niagara” en “serenity” niet de oudste woorden voor kleuren zijn. Interessant genoeg is het heel duidelijk welke woorden wel het oudste zijn. Bijna elke oer-cultuur is begonnen met de woorden voor twee kleuren: wit en zwart. Logisch ook, want het verschil tussen licht en donker is vaak belangrijker dan precies kunnen aanwijzen of iets aqua-blauw of kobalt-blauw is.
Na zwart en wit komt rood op dit lijstje, wat verbonden is met een hoop dingen die belangrijk zijn voor overleven, zoals eten en bloed. Geel en groen komen daarna en dan pas blauw. Blauw komt in de natuur ook helemaal niet zo veel voor – behalve in de lucht en het water, maar daarvan hoef je in een oergesprek niet zo vaak de kleur te benoemen. Die is eigenlijk altijd wel hetzelfde, haha.
Hoe komen kleuren aan hun naam?
De oudste kleuren hebben vaak een duidelijke oorsprong in het Proto-Indo-Europees. Zo komen de woorden voor wit en geel bijvoorbeeld van woorden die ‘schijnen’ betekenen. Het zijn ook kleuren die veel met (zon)licht geassocieerd worden. Bruin komt van een woord dat heel erg lijkt op ‘beer’. Blijkbaar bestond er vroeger bijgeloof over het noemen van namen van enge beesten. Daarom werden beren ‘bruine wezens’ genoemd, voor de veiligheid.
’Nieuwere’ kleuren komen vaak van specifieke dingen die die kleur hebben. Het woord voor paars komt bijvoorbeeld van purper, een pigment dat van schelpen gemaakt werd. Oranje komt van sinaasappels! Kleuren als lavendel, hemelsblauw, aqua en karamel spreken redelijk voor zich, al zijn hier ook wel onduidelijkheden over. Ligt lavendel bijvoorbeeld dichter bij paars, blauw of roze?
En al die rare namen?
Oké, dus de oudste woorden voor kleuren komen uit een taal die al duizenden jaren niet meer bestaat, nieuwere namen zijn vaak gebaseerd op dingen met een bepaalde kleur of het pigment waarmee de kleur gemaakt wordt… prima, maar hoe zit het dan met “boerenkool” en “fuzzy wuzzy brown”? Hoe meer ik ernaar zoek, hoe meer ik het idee krijg, dat dit vooral voor verkoop belangrijk is en niet voor taalontwikkeling, haha.
Als een bedrijf honderden kleuren verkoopt, zoals krijtjes, potloden, verf, garen, et cetera, dan kun je die kleuren niet echt beschrijven als “net iets donkerder dan de meeste kleuren oranje maar ook een beetje meer geel maar nog net niet bruin”. Dat bekt gewoon niet zo lekker. En veel namen zullen echt nog wel gerelateerd zijn aan echte dingen (“boerenkool” en “varen” zijn allebei kleuren groen), maar ik kan me eerlijk gezegd wel voorstellen dat je kleuren na een tijdje “gefeliciteerd” of “adios” gaat noemen als je er al 200 heb gehad, haha.
Kleuren van badjassen
Ik loop nu grapjes te maken over grote modebedrijven en muurverf, maar ik moet toegeven dat er in onze catalogus ook aardig wat kleurwoorden voorkomen die veel mensen misschien nog nooit gehoord hebben. Taupe, petrol, peach en kobalt hebben we bijvoorbeeld niet zelf bedacht, maar het zijn ook geen woorden die de meeste mensen dagelijks gebruiken voor kleuren.
Welke kleuren zijn dit dan? Taupe is een kleur die vrij veel variatie kan hebben, maar elke vorm van taupe is een beetje bruin-grijs. Sommige varianten zijn donkerder, andere bijna wit, of neigen naar geel of paars. Petrol is wat ‘smaller’: het is een donkere kleur turquoise. Peach is een pastelkleur, die tussen oranje en roze in zit – soms wat meer naar de ene kant, soms meer naar de andere. Kobalt is een hele specifieke kleur blauw, die ik niet anders kan omschrijven dan: echt heel erg blauw, haha.
Bijzonder relaxte kleuren
Het grappige aan de voorbeelden die ik hierboven noemde, is dat deze vrij onbekende kleuren meestal heel geschikt zijn voor een rustige omgeving zoals de sauna. Het voordeel van een
in zo’n bijzondere kleur, is dat je hem direct ziet hangen aan de kapstok, tussen alle witte badjassen, zonder dat je echt uit de toon valt. Dat geldt voor taupe, petrol en ook wel voor kobalt, omdat blauw altijd wel past in de sauna. Peach past gevoelsmatig wat minder goed in de spa, al is het een pastelkleur en kan het op zich dus prima.Het is dan ook niet voor niets dat je deze kleuren veel tegenkomt in ons assortiment van
. Een elegante saunabadjas in taupe, petrol of kobalt ziet er altijd goed uit. Denim en antraciet worden ook veel gebruikt voor saunabadjassen en zijn hier bijzonder geschikt voor. Je vindt ze in ons assortiment!
Namen voor badjassen
Onze badjassen hebben meestal heel praktische namen, zoals “grijze damesbadjas met capuchon”. Handig om te zoeken, maar een beetje saai om over te bloggen. Zou het een goed idee zijn om onze badjassen ook allerlei willekeurige namen te geven? Dat we een blauwe saunabadjas van
opeens “twilight sky” noemen, of een zachte, witte “schapenwolk”.Hm, waarschijnlijk moet het praktische van de zoekfunctie hier toch boven het grappige van bijzondere namen gaan, haha.
Groetjes!
SAS